5 functionele contexten

5 functionele contexten waarin deze leerinhoud gebruik kan worden:

  • Thema het menselijk lichaam: De leerstof over biodiversiteit zou bij dit thema ingezet kunnen worden, aangezien het ook invloed heeft op ons menselijk lichaam: een rijkdom aan planten en dieren heeft een positieve invloed op onze water- en luchtkwaliteit, voedingsstoffen en een verscheidenheid aan micro-organismen in ons lichaam. Ook de leerstof over micro-organismen kan hier dus kort gebruikt worden. Micro-organismen zoals schimmels en bacteriën hebben namelijk een invloed op het menselijk lichaam.
  • Thema erfelijkheid/erfelijke kenmerken: Deze lesinhoud kan ingezet worden bij het thema erfelijkheid. Zo kan aan de hand van (bio)diversiteit op genetisch niveau en tussen soorten dat iedere soort anders is, en dat er ook binnen dezelfde soorten grote verschillen bestaan. Deze observatie geldt zowel voor de planten- als de dierenwereld en dus ook voor mensen.
  • Thema milieu: De invloed van de mens op het milieu kan binnen dit thema niet ontbreken. Ook hier sluit de lesinhoud bij aan. Het probleem van de buizerds die steeds meer verdwenen door de invloed van gifstoffen die mensen gebruikten, is al een perfect voorbeeld van hoe de mens het milieu (de natuur, dierenpopulaties...) beïnvloed.
  • Thema de levende natuur: In het leerplan van GO! komt het thema de levende natuur in de tweede graad aan bod. Volgens het leerplan moeten de leerlingen in staat zijn om een voedselweb met minstens drie voedselketens op te stellen. Ook hier sluit de lesinhoud bij aan. Ook het maken van een biotoopstudie (verschillen en gelijkenissen tussen organismen onderzoeken), komt in dit thema aan bod.
  • Thema wereldproblemen: In de derde graad wordt regelmatig gewerkt rond actuele wereldproblemen. Ook hier kan deze lesinhoud geïntegreerd worden, want onder deze problemen vallen ook begrippen zoals voedselschaarste en droogte. Dit heeft uiteraard te maken met de milieuproblematiek, maar ook met de ecosystemen waarin bepaalde volkeren zich bevinden. Ook hier kan dus de link gelegd worden met dit maatschappelijke thema. 
©2020, Pauline Verrydt 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin